Bulgaria Time
Bulgaria Time
Bulgaria Time
Bulgaria Time
Bulgaria Time

Банско

Банско нуди привлечни услови за спорт, одмор и рекреативни активности и е популарно во текот на целата година. Градот комбинира историја, вековна култура, вистински традиции и меѓународно реномиран ски-центар кој во многу наврати бил домаќин на Светскиот куп во алпско скијање. Можете да ја почувствувате суштината на зградите на Националната преродба што сè уште стојат во античкиот регион шетајќи по тесните, калдрмани улици. Куќите Хаџирускова, Хаџивалчова и Велјанова, кои се меѓу амблемите на градот, не треба да се пропуштат. Ќе го слушнете ѕвоното на црквата Света Троица, изградена во 1835 година. Една од најзначајните бугарски цркви од втората половина на 19 век која сè уште е во употреба е означена како споменик на културата. Во близина се наоѓаат музејската куќа на поетот Никола Вапцаров, музејот на Неофит Рилски и музејската поставка на Училиштето за икони во Банско. Дополнително, доколку се чувствувате уморни, најдете место во некоја од класичните таверни во Банско. Пробајте ги деликатесите од капама, чомлек, катино мезе, костурета с чекане и суџук, карактеристични за Банско.

Приказни, совети и водичи

Сè што сакате да знаете за Боровец

Добредојдовте во Боровец Боровец (што буквално во превод значи „Бор…

3 причини за неверојатен одмор во Банско Бугарија

3 ПРИЧИНИ ЗА НЕВЕРОЈАТЕН ОДМОР ВО БАНСКО БУГАРИЈА Банско е…

Водич: Како да добиете дозвола за престој во Бугарија за странци

Водич: Како да добиете дозвола за престој во Бугарија за…

Привлечноста на инвестирањето во недвижности во Северен Кипар

Северен Кипар, со своите недопрени плажи, историски знаменитости и живописни…