Софија: Рилски манастир и црква Бојана со ручек и прием

0 (0 Осврти)
Рилски манастир
Од: €200,00
0
(0 преглед)
Со цел
Времетраење

8 часа

Тип на турнеја

Дневна турнеја

Големина на групата

15 луѓе

Јазици

англиски, италијански, шпански

За оваа турнеја

За да го посетите Рилскиот манастир, најголемиот и најзначајниот православен манастир во Бугарија, тргнуваме од Софија и се упатуваме кон Рилските Планини. Манастирот, кој се наоѓа длабоко во планинските густи борови шуми, беше на списокот на УНЕСКО како светско наследство во 1976 година. Од средниот век, тој се смета за чувар на националниот идентитет на Бугарија.

Восхитувајте се на шарените колонади и куполните структури на манастирот додека дознавате за некои неверојатни резби и иконописи во музејот. Посетете ја пештерата во која престојувал и почива свети Иван Рилски, ктиторот на манастирот. Дознајте за неговата репутација како чудотворец и за значењето на неговата пештера.

Потоа, посетете ја црквата Бојана, која во 1979 година беше вклучена на списокот на светско културно наследство на УНЕСКО, која се наоѓа надвор од Софија. Восхитувајте се на неговиот грчки вкрстен план со куполи и византиска архитектура. Бидете воодушевени од детално насликани надворешноста и внатрешноста на црквата, која содржи слоеви ѕидни слики од 11, 13, 15, 16, 17 и 19 век.

Погледнете ги фреските од 1259 година за претстави на средновековниот живот во Бугарија. Иако се направени многу порано, експертите тврдат дека стилот на овие слики е сличен на ренесансата.

Определување

 • Посета на 2 од Бугарија најважните свети споменици
 • Восхитувајте се на куполите и шарените колонади на Рилскиот манастир
 • Восхитувајте се на византиската архитектура на црквата Бојана
 • Дознајте за спомениците од информативен и пријателски водич

Вклучено/Исклучено

 • Земање и заминување
 • Сите трансфери
 • Влез во црквата Бојана
 • Лесен ручек
 • Водич
 • Бакшиш за водичот и возачот

Времетраење

Целодневен (+7 часа)

Јазици

Англиски
италијански
шпански

Почетно време

09:00 часот

Важна информација

Корисници на инвалидска количка

Удобни чевли

Пушењето

Локација на турнејата

Рилски манастир

Групен попуст (по Износ)

Масовно попуст за возрасни
#Група со попустиОд возрасенНа возрасенВредност
1Група 2+215 €85,00

Осврти

0/5
Не оценето
(0 Осврти)
Одлично
0
Многу добро
0
Просечна
0
Лошо
0
Страшно
0
0 прегледи на оваа турнеја - Се прикажува 1 до 0

Напишете преглед

Од: €200,00
0 (0 Осврти)
Повеќе опција
 • Шпански водич (20,00 евра)
 • Италијански водич (20,00 евра)
 • Англиски водич (0,00 евра) *

Сопственик

johnyraid

Член од 2022