Од Софија: Целодневни Крушунски водопади и Деветашка пештера

0 (0 Осврти)
Крушунски водопади
Од: €299,00
0
(0 преглед)
Со цел
Времетраење

10 часа

Тип на турнеја

Дневна турнеја

Големина на групата

15 луѓе

Јазици

Англиски

За оваа турнеја

Особено за време на преполните летни месеци кога може да се ужива во пријатна прошетка по каскадата и ладење во природните базени на патот, водопадите Крушун ќе обезбедат одлична можност за целодневен одмор од градот. Водопадите, најголемите травертински каскади во Бугарија, се одликуваат со прекрасната околина, богатата флора, различните тераси со кружен облик и малите природни базени со минерална вода.

Висок околу 20 метри, главниот водопад се дели на неколку помали додека тече по помеките варовнички карпи. Постои рута што ги води туристите нагоре по реката до изворот на водопадот, кој е скриен во пештера. По должината на патеката има скали и мостови за да се овозможи најголем поглед на каскадите, базените и карпите покриени со мов. Во 8-ми до 14-ти век, христијанските пустиници кои практикувале исихазам, источно православна мистична традиција на медитација во изолација, живееле во неколку стари пештери во карпите во близина на Крушунските водопади. Пештерата во близина на водопадите има значителна отворена комора која е осветлена со седум дупки на таванот.

Во близина на водопадите се наоѓа прекрасната карстна пештера позната како Деветашка. Деветашка се разликува од другите пештери по тоа што е добро осветлена, особено во пролет и лето, а нејзиниот под е покриен со бујна вегетација, поради што повремено е тешко да се сфати дека е под земја. Екскурзијата ќе тргне од вашето сместување рано наутро. Вашиот упатен водич ќе ве вози до водопадите. Вашата посета на страницата ќе биде проследена со ручек во блиската ресторан. Потоа ќе продолжите до пештерата. Подоцна ќе се вратиш во Софија.

Определување

  • Прошетајте по каскадата и уживајте во освежително капење во природните базени на патот
  • Забележете неколку древни пештери кои биле населени со христијански пустиници кои практикуваат исихазам
  • Посетете ја пештерата Деветашка со подот покриен со бујно зеленило

Вклучено/Исклучено

  • Возач/водич
  • Подигнување и заминување од хотелот (ако е избрана приватна опција)
  • Wi-Fi на одборот
  • Лични трошоци
  • Влезница - 5 €
  • Ручек

Времетраење

Целодневен (+7 часа)

Јазици

Англиски

Почетно време

09:00 часот

Важна информација

Луѓе со пречки во мобилноста

Локација на турнејата

Крушунски водопади

Групен попуст (за проценти)

Масовно попуст за возрасни
#Група со попустиОд возрасенНа возрасенВредност
1Група 2+23 50%
2Група 3+34 60%
3Група 5+515 70%

Осврти

0/5
Не оценето
(0 Осврти)
Одлично
0
Многу добро
0
Просечна
0
Лошо
0
Страшно
0
0 прегледи на оваа турнеја - Се прикажува 1 до 0

Напишете преглед

Од: €299,00
0 (0 Осврти)

Сопственик

johnyraid

Член од 2022

Можеби ќе ве интересира