Сместено во провинцијата Софија на северните падини на Рила на надморска височина од 1350 m, Боровец (порано познат како Чамкорија) е истакнато бугарско планинско одморалиште. Боровец е оддалечен околу 70 километри од Софија и околу 110 километри од Пловдив.

Боровец е популарна зимска дестинација од своето основање во 1896 година, што го прави пионерски ски град во земјата. На крајот на деветнаесеттиот век, Боровец бил основан како ловечка куќа за бугарското кралско семејство. Градот Боровец, Бугарија, со текот на годините еволуираше во софистициран ски-центар, полн со сместување, јадење и сеопфатен систем на ски линии и лифтови над планината Рила. Во ова одморалиште се одржаа и алпско скијање и светски купови во биатлон (1981 и 1984 година, соодветно), а патеката за биатлон во одморалиштето се смета за меѓу најголемите во светот.