Софија е главен и најголем град на Бугарија. Основан пред илјадници години, градот сè уште расте како културен и економски центар на земјата.

Софија се наоѓа во западна Бугарија, на Софиската рамнина и долните падини на планината Витоша. Просечната надморска височина на градот е 550 метри надморска височина, а климата е умерена и континентална, со студени зими и релативно свежи лета. Просечната температура во јануари е 1 степен Целзиусов под нулата, а 20 Целзиусови степени во јули.

Градот е стратешки лоциран на раскрсница. Рутата од Западна Европа до Истанбул поминува низ Софија, Белград, Скопје и Пловдив пред да пристигне во Турција. Софија, исто така, ги поврзува Блискиот и Блискиот Исток, лежејќи помеѓу бреговите на Дунав и бреговите на Белото Море од една страна, и Црното Море и Јадранот од друга страна.

Анкара е оддалечена 1.012 километри; Атина е оддалечена 837 километри; Белград е оддалечен 374 километри; Букурешт е оддалечен 395 километри; Загреб е оддалечен 762 километри; Љубљана е оддалечена 897 километри; Сараево е оддалечено 549 километри; Скопје е оддалечено 239 километри; Тирана е оддалечена 553 километри.

Софија е почетна точка за три автопати: Тракија, Љулин и Хемус. Аеродромот во Софија ги поврзува патниците со сите поголеми европски градови, а патниците можат да стигнат до која било дестинација во земјата преку централната железничка станица и автобуската станица.